ΚΙΝΗΤΙΚΟ

Όπου κι αν βρίσκεσαι, σκάβε βαθιά. Κάτω είναι η πηγή. Άσε τους σκοταδιστές να φωνάζουν πως «κάτω είναι η κόλαση»...Ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής, για να φωτιστεί αμέσως άπλετα. (Φρίντριχ Νίτσε). Οι απόψεις που παρατίθενται με τη μορφή άρθρων, ανακοινώσεων ή σκέψεων εκφράζουν καθαρά τον εκάστοτε γράφοντα και όχι αναγκαστικά τις απόψεις της κίνησης.

Επιστροφή: ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Τι γράφει ο δίσκος της Φαιστού;

Θα λυθεί επιτέλους το μυστήριο της γραμμικής γραφής Α΄;


Ενα βήμα πιο κοντά στην ερμηνεία του δίσκου της Φαιστού βρίσκονται οι επιστήμονες καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί κατά 90% η επιγραφική μελέτη του δίσκου που θα οδηγήσει στη γλωσσολογική ανάλυσή του. Αυτό γνωστοποίησε ο δρ Γκ. Οουενς, διευθυντής Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Τ.Ε.Ι. Κρήτης κατά τη διάρκεια του πολυθεματικού τριήμερου που διοργάνωσε το Τ.Ε.Ι. Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι.

Η επιγραφική μελέτη του δίσκου της Φαιστού πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, ενώ πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι πρόκειται για Μινωική θρησκευτική επιγραφή που πιθανόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Οουεν, μιλά για μία θεότητα ή μητέρα.

Τα τελευταία ευρήματα παρουσιάστηκαν πριν από έναν μήνα στην Οξφόρδη.
Ο κ. Οουενς, ο οποίος προχώρησε σε μία συνοπτική παρουσίαση της  έρευνας που έχει κάνει τα τελευταία έξι χρόνια για τον δίσκο της Φαιστού, ερωτηθείς από τα «Χανιώτικα Νέα» σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα, είπε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να διαβάζουμε -χωρίς να καταλαβαίνουμε ακόμη- το 90% από τον δίσκο της Φαιστού με τις φωνητικές αξίες βάσει της Γραμμικής Γραφής Β’. Προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη ανάγνωση που μπορούμε -άρα να το ακούμε που δεν σημαίνει και κατανόηση προς το παρόν- αλλά είναι το βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί πριν προχωρήσουμε σε μία ερμηνεία του κειμένου».

Ο κ. Οουενς που δήλωσε πολύ ικανοποιημένος και θετικός για τη μέχρι στιγμής εξέλιξη της έρευνας είπε ακόμη ότι «μέχρι το καλοκαίρι ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθειά μας για την επιγραφική ανάγνωση και μετά θα αρχίσουμε τη γλωσσολογική ανάγνωση, δηλαδή για το τι μπορεί να σημαίνει ο δίσκος της Φαιστού. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα στα Χανιά για να μιλήσω για ένα θέμα που αφορά σε όλη την Κρήτη. Τον προηγούμενο μήνα ήμουν στην Οξφόρδη για να παρουσιάσουμε την έρευνα εκεί, όπου έδειξαν πολύ ενδιαφέρον καθώς ο συνάδελφός μου στην έρευνα είναι καθηγητής στην Οξφόρδη. Ουδεμία δουλειά γίνεται μόνο από ένα μυαλό…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επεσήμανε ο ίδιος : «Για έναν χρόνο είχαμε μόνο ιδέες και υποθέσεις, τώρα έχουμε απόδειξη ότι είναι Μινωική θρησκευτική επιγραφή και η δική μου αίσθηση είναι πως η λέξη “κλειδί” έχει σχέση με τη μητέρα ή και τη λέξη θεότητα. Βέβαια το θέμα είναι όχι τι νομίζουμε, αλλά τι μπορούμε να αποδείξουμε».

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα ΣΤΥΞ

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Χιλή και αρχαία Ελλάδα!

Ποια πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής γέμισε το Μετρό της με έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού..;
Η «καρδιά» της Ελλάδας χτυπά στο Σαντιάγο της Χιλής! Η μόνιμη έκθεση αρχαιοελληνικών αντικειμένων στο μετρό της χιλιανής πρωτεύουσας είναι ακόμη μία εκδήλωση του έντονου φιλελληνισμού που υπάρχει στη μακρινή λατινοαμερικάνικη χώρα, που όχι μόνο τιμά την πατρίδα μας δίνοντας το όνομά της σε δρόμους και πλατείες, αλλά δείχνει έμπρακτα τεράστιο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό.


Λίγες ημέρες προτού η Χιλή βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας των φοβερών σεισμών που χτύπησαν το βόρειο μέρος της χώρας, αρκετοί είχαν ξαφνιαστεί βλέποντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες από τα 23 αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων που δώρισε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού στη Χιλή και πλέον εκτίθενται στον σταθμό «Ελλάδα» (Grecia) του υπόγειου σιδηροδρόμου του Σαντιάγο. Ωστόσο αυτό δεν είναι έκπληξη για μια χώρα που αγαπά όσο ελάχιστες την Ελλάδα και τους Ελληνες. Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει στην «Espresso» ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Χιλής στην Αθήνα Μαρτίν Δονόσο:

«Ο σταθμός του μετρό “Ελλάδα” στο Σαντιάγο είναι ο μοναδικός που φέρει το όνομα μιας χώρας σε όλο το δίκτυο της χιλιανής πρωτεύουσας. Βρίσκεται κοντά στη λεωφόρο Ελλάδας, που είναι μία από τις πιο σημαντικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Επίσης σε μικρή απόσταση βρίσκεται η στρογγυλή πλατεία (ροτόντα) Αθήνα, κι έτσι ο σταθμός είναι τοποθετημένος σε τοπωνυμικό σύνολο που σχετίζεται με την Ελλάδα. Επιπλέον, αυτός ο σταθμός βρίσκεται κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία των Αγίου Πέτρου και Παύλου».


Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το 2009 ο αφιερωμένος στην Ελλάδα σταθμός απέκτησε την πρώτη του συλλογή από αντίγραφα ελληνικών αρχαιοτήτων, δωρεά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για την επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της Χιλής. Επρόκειτο για δεκαέξι αντίγραφα από τις μετώπες του Παρθενώνα και μια μακέτα της Ακρόπολης. «Σκοπός αυτής της δωρεάς ήταν να αναδείξουν στους άνω των 22.000 χιλιάδων επιβατών που καθημερινά περνάνε από εκείνο τον σταθμό στοιχεία που εκφράζουν τη σημαντική συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού στη δυτική κουλτούρα» λέει ο κ. Δονόσο.


Φέτος το υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε μια νέα δωρεά που συνίσταται σε 23 αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων, τα οποία δίνουν έμφαση στη συνεισφορά της Αρχαίας Ελλάδας στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στις τέχνες και στον αθλητισμό.

«Ο σκοπός αυτής της δεύτερης φάσης είναι η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού μαζικά, η δημιουργία μιας πλατφόρμας πολιτιστικής και τουριστικής προώθησης της Ελλάδας και ο εκπαιδευτικός - πολιτιστικός χαρακτήρας για τους Χιλιανούς, με τη μορφή του σταθμού “ανοιχτού μουσείου”» επισημαίνει ο κ. Δονόσο, προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα είναι η αδελφοποίηση του σταθμού «Grecia» με τον σταθμό «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης, καθώς τα εκθέματα δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μόνο των επιβατών, αλλά και μαθητών και φοιτητών που πραγματοποιούν οργανωμένες επισκέψεις. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο ίδιος σταθμός διαθέτει ένα μικρό ημικυκλικό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται περιοδικά θεατρικές παραστάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία ή άλλες σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως ελληνικοί χοροί.

Εναν πρωτότυπο φόρο τιμής αποτίει η Χιλή στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς, από τις 7 Μαρτίου ο σταθμός με το όνομα Grecia (Ελλάδα) στην πρωτεύουσα Σαντιάγο κοσμείται από μια έκθεση αντιγράφων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Στον σταθμό, από τον οποίο υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά 22.000 επιβάτες, παρουσιάζονται 23 προσκετικά επεξεργασμένα αντίγραφ από γύψο, χαλκό και ασήμι, τα οποία απεικονίζουν εμβληματικά για τον δυτικό πολιτισμό θέματα.
Ανάμεσά τους η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και οι τέχνες, ενώ από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου και θεατρικές μάσκες.
Το στήσιμο της έκθεσης αυτής, που αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ενός «αρχαίου μουσείου» στη Χιλή, θυμίζει έντονα την αντίστοιχη έκθεση που συναντούν οι επιβάτες στη στάση «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.
Η δωρεά έγινε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοβουλία της πρεσβείας Χιλής στην Ελλάδα, της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος "Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης", Γιώργος Αναστασίου, «φέρνοντας τον πολιτισμό κοντά στους ανθρώπους με τρόπο ανοιχτό και δημόσιο είναι κάτι που έχει σχέση με την ανάπτυξη της χώρας. Επεκτείνοντας την πρόσβαση στον πολιτισμό μέσα από μια έκθεση που δείχνει τις ρίζες και τις αξίες της δυτικής κοινωνίας εμπλουτίζουμε πνευματικά όλους όσους μπορούν να επωφεληθούν από την τέχνη».

«Η έκθεση επιτρέπει στους επιβάτες να έρθουν λίγο πιο κοντά στον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, που ήταν η κοιτίδα σπουδαίων αξιών που σεβόμαστε μέχρι σήμερα, όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη», δήλωσε ο Javier Pinto, εκτελεστικός διευθυντής της Πολιτιστικής Εταιρείας MetroArte.

Η τελευταία αυτή δωρεά έγινε μέρος της μόνιμης έκθεσης με τίτλο «Ένα μέτρο από την Ελλάδα» και η οποία αποτελείται από 18 γνήσια αντίγραφα έργων από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου και σε άλλα εννέα μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση αυτή λειτουργεί στον Σταθμό Grecia από το 2009 χάρη στην τότε δωρεά των αντιγράφων από την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάζουν Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη και Ρίτσο

«Στη Χιλή υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό που εκφράζεται με δρστηριότητες που διοργανώνονται από το Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής, το οποίο έχει μεταφράσει στα ισπανικά πάνω από 180 λογοτεχνικά έργα Βυζαντινής, Κλασικής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ιστορίας, μεταξύ των οποίων έργα της Σαπφούς, των Ανακρέοντα, Καβάφη, Καζαντζάκη, Ελύτη και Ρίτσου» λέει ο κ. Δονόσο, αναφερόμενος στην αγάπη των Χιλιανών για την Ελλάδα.
Αντίστοιχα κέντρα υπάρχουν και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Playa Ancha στο Βαλπαραΐσο και το Κέντρο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Metropolitana του Σαντιάγο.

«Οι πικρές εμπειρίες της δικτατορίας τις οποίες βίωσαν διαδοχικά, πρώτα η Ελλάδα και μετά η Χιλή, έφεραν τους δύο λαούς πιο κοντά, μεταξύ άλλων και μέσα από τα ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα, τα οποία μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης» αναφέρει από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που επισημαίνει ότι παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, οι δύο χώρες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς που αντανακλώνται στη σύμπτωση των θέσεών τους στα σημαντικά διεθνή ζητήματα και στη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών. Τέλος, στη Χιλή δραστηριοποιείται μια μικρή (1.500 άτομα), αλλά γεμάτη δυναμισμό ελληνική ομογένεια.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Αυτό κι αν είναι ταξίδι..!

Όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα...!  
Το «Βόγιατζερ 1» ταξιδεύει πια στον διαστρικό χώρο...

Νέα στοιχεία που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ 1» της NASA και έστειλε στη Γη, επιβεβαιώνουν ότι όντως ταξιδεύει πλέον στον διαστρικό χώρο, έχοντας αφήσει πίσω του τη λεγόμενη ηλιόσφαιρα, τη «φούσκα» φορτισμένων σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που περιβάλλει τον Ήλιο.

Ο διαστρικός χώρος αρχίζει εκεί που τελειώνει η ηλιόσφαιρα. Κανένα άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν έχει φθάσει τόσο μακριά, όσο το «Βόγιατζερ 1».

Η αρχική ανακοίνωση των επιστημόνων ότι το σκάφος είχε ‘δραπετεύσει' από την επικράτεια του Ήλιου, είχε γίνει πέρυσι. Όταν ο Ήλιος στέλνει την καυτή ‘ανάσα' του έως τις εσχατιές της επικράτειάς του, αυτό το «τσουνάμι» σωματιδίων χρειάζεται περίπου ένα έτος για να φθάσει στο «Βόγιατζερ» και να καταγραφεί από τα όργανά της διαστημοσυσκευής. Συνεπώς εκτιμάται ότι το σκάφος για πρώτη φορά εισήλθε στον διαστρικό χώρο, ένα έτος νωρίτερα, το 2012.

Τώρα, μια νέα έκρηξη στεμματικής μάζας από το άστρο μας, που συνέβη το 2013 και έγινε αισθητή από τα όργανα του «Βόγιατζερ» φέτος την άνοιξη, επέτρεψε στους επιστήμονες να κάνουν νέες μετρήσεις και να επιβεβαιώσουν ότι το σκάφος κινείται πια στον διαστρικό χώρο, στο κενό του διαστήματος ανάμεσα στα άστρα.

Όμως το «Βόγιατζερ 1» ουσιαστικά κινείται ακόμη στη γειτονιά του Ήλιου (και κατά μία έννοια εντός του ηλιακού μας συστήματος), αφού δεν έχει διασχίσει το Νέφος του Όορτ, την αχανή περιοχή γύρω από το ηλιακό μας σύστημα, που φιλοξενεί εκατομμύρια κομήτες και άλλα παγωμένα σώματα. Παραμένει άγνωστο πόσο ακριβώς από τη Γη απέχει το Νέφος του Όορτ, αν και οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι το σκάφος θα χρειαστεί 14.000 έως 28.000 χρόνια για να το διασχίσει.

Το «Βόγιατζερ 1» εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 1977, με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων από το ‘δίδυμό' του σκάφος «Βόγιατζερ 2», το οποίο ακολούθησε άλλη πορεία και αναμένεται να βγει και αυτό εκτός του ηλιακού μας συστήματος σε λίγα χρόνια. Οι δύο διαστημοσυσκευές ελέγχονται από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).


Πηγή: www.reporter.gr

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η ελληνική γραμμή

Μαθήματα αισθητικής και μνήμης...

 
Κωνσταντίνος Μαλέας, Αίγινα, λάδι σε καμβά

Περικλῆς Γιαννόπουλος
 Ἡ ἑλληνικὴ γραμμή

«Παντοῦ φῶς, παντοῦ ἡμέρα, παντοῦ τερπνότης, παντοῦ ὀλιγότης, ἄνεσις, ἀραιότης· παντοῦ εὐταξία, συμμετρία, εὐρυθμία· παντοῦ ἡμερότης, χάρις, ἱλαρότης· παντοῦ παίγνιον ἑλληνικῆς σοφίας, διάθεσις γελαστική, εἰρωνία Σωκρατική· παντοῦ φιλανθρωπία, συμπάθεια, ἀγάπη· παντοῦ ἵμερος, πόθος ᾄσματος, φιλήματος· παντοῦ πόθος ὕλης, ὕλης, ὕλης· παντοῦ ἡδονὴ Διονύσου, πόθος φωτομέθης, δίψα ὡραιότητος, λίκνισμα μακαριότητος· παντοῦ πέρασμα ἀέρος θουρίου, ἀέρος ὁρμῆς, ἀέρος ἀλκιμότητος, σφριγηλότητος καὶ παντοῦ μαζὺ πέρασμα ἀέρος μελαγχολίας καλλονῆς, λύπης καλλονῆς, θρήνου θνήσκοντος Ἀδώνιδος. Καὶ παντοῦ ἀὴρ φωτεινοῦ θουρίου δένων τὰ μέλη καὶ μαζὺ ἀὴρ φλογέρας λύων τὰ μέλη μὲ ἡδυπάθειαν. [...]

Εἶναι φανερά, μία μόνη Γραμμή, ἀναβαίνουσα ἁπαλωτά, καταβαίνουσα γλυκύτατα, κυματίζουσα μὲ μεγάλα ἤρεμα κύματα, ἀναβαίνουσα ἁρμονικά, καταβαίνουσα συμμετρικά, γράφουσα εἰς τὸν δρόμον της ὡραῖα καμπυλώματα, ἀνυψουμένη κάποτε μὲ νευρωδεστάτην ἐφηβικὴν λιγυρότητα πρὸς ἓν φίλημα ὑψηλοῦ ἀέρος καὶ μὲ ἐλαφρότητα γλάρου ἐπανερχομένη πάλιν εἰς ἕνα μαλακόν της ρυθμόν.
Εἶναι μία μόνη γραμμή, σὰν τὴν παλαιάν μας τέχνην, ὅπου ὅλα τὰ οἰκοδομήματα φαίνονται ἀδελφά, καὶ ὅμως κανὲν δὲν ὁμοιάζει μὲ τὸ ἄλλο, ὅλα τὰ ἀγάλματα σὰν δίδυμα ἀδέλφια καὶ κανὲν ὅμοιον μὲ τὸ ἄλλο, σὰν τὴν Βυζαντινήν μας τέχνην, σὰν τὰ δημοτικὰ τραγούδια ποὺ εἶναι κυρίως ἕνα τραγούδι καὶ κανένα ἐντελῶς ὅμοιον, σὰν τὴν γῆν μας ποὺ εἶναι μία εἰς τὸ σύνολον καὶ κάθε βῆμα ἀνομοία, σὰν τὸν Ἕλληνα ὁ ὁποῖος εἶναι εἷς εἰς τὸ σύνολον καὶ εἰς κάθε βῆμα ποτὲ ὅμοιος, ἀποδεικνύουσα καὶ αὐτὴ τὴν ὅλην μας φύσιν, ἧς ἓν τῶν ριζικῶν διακριτικῶν της εἶναι: ἡ ἑνότης τῶν σπουδαίων χαρακτηριστικῶν καὶ ἡ ἄπειρος ποικιλία τῶν δευτερευόντων.»